Quan començar a raspallar les dents al meu fill? Puc utilitzar pasta dental?

Aquestes preguntes són molt freqüents entre els pares, i és important saber com hem d’actuar ja que les dents de llet tenen funcions molt importants per a la salut i el desenvolupament dels nostres fills, per això és important començar amb una bona higiene oral.

Actualment la càries dental és la malaltia crònica més freqüent de la infància. La càries en nens petits es coneix com a càries de la primera infància i des del moment que apareix la primera dent a la boca ja estam en risc de patir-la. Perquè això no passi hem de començar molt d’hora amb la higiene bucal del nostre fill.

Des dels primers dies després del naixement del nadó hem de començar a netejar les genives amb una gasa humida, una tovalloleta neta o un didal de silicona.

La primera dent de llet sol erupcionar al voltant dels 6 mesos  (encara que en alguns nens pot no aparèixer fins als 12-14 mesos), a partir d’aquest moment s’ha de començar amb el raspallat. Així doncs:

  • Dels 0 als 3 anys, en el moment que aparegui la primera dent, començarem a raspallar les dents 2 vegades al dia amb pasta de dents fluorada (de 1000 ppm , parts per  milió, de ió fluor). La quantitat de pasta que hem de posar serà l’equivalent a un granet d’arròs.
  • Dels 3 als 6 anys augmentarem la quantitat de pasta a la mida d’un pèsol. I podrem utilitzar pastes entre 1000 y 1450 ppm.*
  • A partir dels 6 anys, la quantitat de pasta serà també la d’un pèsol y utilitzarem pastes a partir de 1450 ppm. *

* La concentració de fluor a la pasta dental  (1000 ppm, 1450 ppm etc) dependrà del risc de càries del nen i serà el dentista qui ho recomanarà.

El raspallat dental en nens és efectiu només si és realitzat per un adult. Recomanem deixar que el nen  jugui durant un minut i que sigui l’adult qui realitzi la higiene durant un altre minut, fins que el nen posseeixi l’habilitat suficient per fer-ho correctament (aproximadament sobre els 8 anys). A partir d’aquest moment, supervisar el raspallat nocturn fins l’adolescència.

Per què començar tan d’hora amb l’ús de pastes fluorades?

Està demostrat que el fluor és eficaç en la prevenció de la càries. No obstant, s’ha d’anar en compte de que el nen no ingereixi més fluor del necessari, ja que aquesta substància en excés pot provocar fluorosi. Es per això que hem d’utilitzar les quantitats indicades i hem de recordar als nens que no han d’empassar-se la pasta de dents. La fluorosi només és un risc si es permet que el nen ingereixi la pasta directament del tub, per tant, no s’ha de permetre que mengin o llepin pasta del tub.

Finalment, és important recordar que la primera visita al dentista està recomanada quan surti la primera dent de llet i no més tard del primer any de vida. D’aquesta manera els pares durien el seu nadó al dentista perquè no tengui càries, no per curar-les. Ja que els consells i assessorament els ajudaran a tenir totes les eines per aconseguir-ho.